Waarom cryonics?

Cryonics - een wetenschappelijk experiment voor extreme levensverlenging.

'What was that?'
'That was your life, mate.'
'Oh, that was quick. Do I get another?'
'Sorry mate, that was it!'
''Basil Fawlty''

Dit citaat, gevonden op de website van Slow Life, is bedoeld om mensen aan te moedigen het beste uit hun leven te halen. Het leven is tenslotte tijdelijk en je leeft maar één keer. Zegt men.

Misschien is er wel een tweede kans. Sinds veertig jaar is er een interessant wetenschappelijk experiment aan de gang: Cryogene Suspensie. Bij Cryogene Suspensie of "Cryonics” worden mensen na hun dood ingevroren in vloeibaar stikstof (-196° C) zodat hun lichaam in principe onbeperkt behouden blijft. De achterliggende hoop is dat in de toekomst de wetenschap zich ver genoeg zal ontwikkelen om de patient te kunnen genezen van de ziekte waaraan hij/zij is overleden (inclusief ouderdom) en de beschadigingen als gevolg van het invriezen zelf ongedaan te maken.

Met nadruk wijs ik erop dat cryonisten zich er van bewust zijn dat cryonics een experiment is; d.w.z. dat er geen garanties zijn dat het zal lukken. Cryonisten beschouwen hun deelname aan het experiment als een rationele gok: aangezien het gebaseerd is op wetenschappelijke principes is het waarschijnliker dat het lukt dan bij het geloof in een hiernamaals, bijvoorbeeld de hemel of reïncarnatie. Als Cryonics niet werkt blijf je dood, net als wanneer je je na je dood laat begraven of cremeren. Ook cryonisten proberen dus het beste uit hun leven te halen.


Beavis en Butthead: "Cryonics is Cool" ''Ontwerp van de Nederlandse cryonist Henri Kluytmans voor Transvision 98, de eerste bijeenkomst van Europese transhumanisten.''^

Cryonics is nog altijd pionierswerk: het vraagt investeringen. Maar, in tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, investeringen die vrijwel iedereen zich kan veroorloven. Daarover meer op een andere plaats.

Mensen die serieus in cryonisme geïnteresseerd zijn en een contract hebben om na hun dood te worden ingevroren noemt men “cryonisten”. Mensen die inmiddels zijn ingevroren (op dit moment ca 200) noemt men in de oudere literatuur ludiek "cryonauten"; de cryonics service providers spreken liever van "patienten". Er zijn in Nederland op dit moment zo’n 7 actieve cryonisten, daarvan ben ik er één. De Nederlandse cryonisten zijn verenigd in de Dutch Cryonics Organisation, de DCO.

Er is heel wat over cryonisme op het Web te vinden, maar voornamelijk in het Engels en toegesneden op de Amerikaanse situatie. Ik heb deze website gemaakt om informatie in het Nederlands te geven over cryonisme en mensen die vanuit Nederland zelf een suspensie contract willen afsluiten eventueel de weg te wijzen. Op deze website zal ik de woorden "cryonisme", "suspensie" en het Engelse “cryonics” door elkaar gebruiken.