Zelf een Cryonics contract afsluiten.

Er zijn op dit moment nog slechts twee cryonics providers actief in de wereld: Alcor en het Cryonics Institute. Beide providers zijn gevestigd in de USA; het is op dit moment nog nergens in Europa mogelijk ingevroren lichamen te bewaren. Na enige jaren onneembare hindernissen te hebben opgeworpen voor Nederlanders en andere Europeanen om hun financiering rond te krijgen, gaf Alcor tot overmaat van ramp in 2000 te kennen niet langer Europese cryonisten te willen aannemen. Inmiddels is de deur weer opengezet en is het voor Europeane weer mogelijk zowel bij het CI als bij Alcor een contract te sluiten.
Momenteel bestaan er plannen voor het oprichten van een Europese Cryonics Provider. Of die plannen gerealiseerd gaan worden hangt van veel factoren af, waar ik geen invloed op heb. Ik zal je op deze pagina’s op de hoogte houden van de ontwikkelingen zoveel ik kan. Wel hebben we inmiddels de Dutch Cryonics Organisation opgericht.
Als je er voor voelt je lichaam na je dood te laten invriezen, kan dat voorlopig dus alleen in Amerika. Dat maakt het er voor ons Nederlanders niet makkelijker op, maar onmogelijk is het ook niet. Zelf ben ik inmiddels volledig lid van het Cryonics Institute; het is dus al eens eerder gedaan en hoewel er ongetwijfeld meer wegen naar Michigan leiden, kun je mijn procedure gewoon overnemen - ik zal op deze pagina beschrijven hoe ik het heb geregeld.

Wil je lid worden van Alcor, meer High-Tech, maar ook een stuk duurder, dan kan ik je via een van de andere leden van de DCO de weg wijzen.

Als je overweegt lid te worden van het CI, breng dan eerst een bezoek aan hun website. Die is erg groot. Gun jezelf de tijd hem door te lezen, tenzij je van plan bent binnen een week dood te gaan. Als je vragen hebt, stel ze die per e-mail. Mijn ervaring is dat ze zeer correct zijn en binnen 24 uur antwoorden.

Okay. Je weet nu wat je wilt; daar gaat-ie dan.

  1. Praat met een/je bank over de financiering. Dit kan afhankelijk van jouw financiele situatie met een levensverzekering/gemengde levensverzekering. Andere financieringsvormen zijn waarschijnlijk ook mogelijk; bespreek je plannen met het CI. De meeste Nederlandse cryonisten hebben hun financiering bij dezelfde bank geregeld, dan hoefde alles maar één keer uitgezocht (en vertaald) te worden. De bank in kwestie heeft mij gevraagd buiten de publiciteit te worden gehouden, maar ik kan je rustig de contactpersoon doorgeven als je zover bent dat je dit wilt regelen. In principe is iedere bank echter goed. Let er alleen wel op dat je polis vertaald moet worden en goedgekeurd door het CI voor je de verdere stappen zet.
  2. Als het CI akkoord gaat, accepteer dan de offerte. Ook als je nog niet helemaal zeker weet of je je wel wilt laten invriezen, kan zo'n financiering handig zijn. Immers: als je ziek wordt of een ongeluk krijgt, ben je niet of moeilijk te verzekeren. Bovendien is een levensverzekering goedkoper naarmate je jonger bent - wacht dus niet te lang. Met een verzekering kun je altijd nog besluiten een contract af te sluiten; komt het er niet van, dan heb je straks in ieder geval een hoop geld om je oude dag prettig door te brengen. Denk er bij de financiering aan dat je wat overwaarde neemt, vanwege de wisselkoersen – waarvan je nooit weet hoe de vlag er over 30 jaar voorhangt - en vanwege de transportkosten. Dit laatste kun je door het CI laten regelen.
  3. Meld je aan als lid van het CI. Dit doe je door het Membership Application Form uit te printen, in te vullen en op te sturen. Je bent lid voor het leven zodra ze je geld binnen hebben. Je kunt betalen per cheque of per bankoverschrijving; als je per bank betaalt, vraag dan hun bank-gegevens even op. Bestudeer even de verschillen tussen Option One en Option Two. Na aanmelding krijg je van hun een Questionnaire toegestuurd. Die kun je invullen. Aan de hand daarvan kunnen zij zien hoe ver je bent, wat je eventueel nog moet regelen. Het helpt ook jou om te zien wat je nog moet doen en in welke volgorde.
  4. Als je weet dat je de financiering rond krijgt print je het cryonic suspension agreement uit van de website van het CI en de benodigde aanhangsels. Rider A versie1 of versie2 zijn er om te bepalen wat er met het deel van het geld gebeurt dat het CI niet nodig heeft, ook in het geval je op je besluit je te laten invriezen terug komt (lees goed door wat deze aanhangsels vastleggen); de Local Help Rider heb je nodig om het bedrag voor de transportkosten, als je die door het CI wilt laten betalen, te reserveren. Om de een of andere reden heeft het CI die nog steeds niet op de website staan; je kunt hem bij hun aanvragen, dan sturen ze hem je als Word bestand toe. Of je kunt hem vanaf mijn website downloaden (rechtermuisknop).
  5. Het tekenen van het contract moet in het bijzijn van twee getuigen of een notaris. Omdat je toch een notaris nodig hebt voor de akte van cessie (zie hierna), raad ik je het laatste aan. In Nederland worden jij of je erfgenamen automatisch de begunstigde van je verzekering. Dat is niet zo handig met betalen als je dood bent en het CI je wilt invriezen. Je betaalt je suspensie tenslotte met je polis. Daarom heb je een akte van cessie (Eng: "deed of assignment") nodig om het geld ondubbelzinnig op naam van het Cryonics Institute te zetten. Zo’n akte moet je laten opmaken door een notaris. Alweer: dit is al eens eerder gedaan, inclusief de vertaling, dus waarom opnieuw het wiel uitvinden. Neem contact met mij op voor de nodige telefoonnummers. Natuurlijk staat het je vrij je eigen notaris te zoeken. Het tekenen van deze akte is de laatste stap; doe dit pas als je het door het CI ondertekende contract terug hebt gekregen. Laat evt. gelijk je wensen in een testament opnemen.
  6. Laat de DCO weten dat je je hebt aangemeld. Er is een contact-lijst met andere cryonisten en hulpverleners in Nederland. Een goede eerste-hulp lijn is – zolang er in Nederland geen infrastructuur is voor cryonisten - voorlopig erg belangrijk.