Robert Ettinger 90 jaar!


Robert Ettinger, min of meer de uitvinder van cryogene suspensie is vandaag 90 geworden. Ettinger schreef het boek "The Prospect of Immortality" - in het Nederlands vertaald als "De Diepvriesmens". Dit boek bracht de cryonics beweging op gang en Ettinger wordt daarom beschouwd als de "vader" van het cryonisme, maar zegt zelf met gepaste humor (die een negentigjarige jong houdt) dat hij liever de "kleinzoon" zou zijn.

Ondanks zijn hoge leeftijd is Ettinger nog altijd zeer actief binnen de cryonisten gemeenschap; op Cryonet is nog geregeld een interessante bijdrage van hem te lezen.

Een persoonlijk verhaal over Ettinger lijkt mij hier op zijn plaats.

In 2000 was ikzelf bezig met het afsluiten van een cryonics contract. Ik wilde dat graag bij Alcor doen, maar dat viel niet mee. Alcor werd toen geleid door Fred en Linda Chamberlain en die wilden liever geen Europese cryonisten. Ik werd dus niet echt afgepoeierd, maar uit de traag verlopende e-mailwisseling, van de kant van Linda Chamberlain hoofdzakelijk bestaande uit ingeplakte stukjes standaardtekst, bleek toch wel dat de door Alcor opgeworpen hindernissen niet overkomelijk waren en vooral dat dat wat Alcor betreft ook zo moest blijven.

Na een half jaar vergeefs op een gesloten deur te hebben staan bonzen, schreef ik een e-mail aan Robert Ettinger van het Cryonics Institute. Binnen 24 uur had ik antwoord, waarin Ettinger mij precies uitlegde welke problemen ik in Nederland zou moeten overwinnen om mijn contract rond te krijgen. Uiteraard moest ik die problemen zelf oplossen, maar er werd mij in ieder geval de weg gewezen. In februari 2001 kwam mijn contract rond en in september van dat jaar ook de financiering, zodat het contract nu definitief was.

Na mij konden vele andere Europese cryonisten hun contract snel rondbreien. Inmiddels is bij Alcor een andere leiding aan het bewind en is ook daar de deur weer open voor Europeanen. De keuze voor Alcor of het Cryonics Institute is er nu een van voorkeur voor het invriesprotocol (bij Alcor meer high-tech) en eventueel financiele middelen (bij Alcor ca 5x zo duur).

Ik feliciteer Robert Ettinger hierbij graag met zijn 90ste verjaardag en bedank hem voor alles wat hij voor de cryonics-beweging als geheel en voor mij persoonlijk betekend heeft.