Robert Ettinger - "the father of cryonics" - overleden

Op de dag waarop popzangeres Amy Winehouse op 27-jarige leeftijd dood werd gevonden, overleed ook Robert Ettinger - min of meer degene die het cryonics-concept heeft bedacht en gepopulariseerd - op 92-jarige leeftijd. Daarmee is hij patient nr 106 van het CI, de cryonics provider die door hemzelf is opgericht en waarvan hij jarenlang directeur is geweest.

Robert Ettinger deanimated today at around
4pm Eastern Time. He was under hospice care
and had an ice bath sitting by his bedside.
His pronouncement and initiation of cooling
was very rapid. The perfusion went well and
he is now in the cooling box.

Much more later.

-- Ben Best

Amy Winehouse werd in alle nieuws-items genoemd in één lijn met andere popidolen als Janis Joplin, Kurt Cobain, Jim Morrison en Jimi Hendrix, omdat zij allemaal op 27-jarige leeftijd zijn overleden. Voor mij zit de overeenkomst in het zelf-destructieve leven dat al deze "sterren" geleid hebben, met als treurig dieptepunt Kurt Cobain, waarvan ik nooit heb begrepen wat hem voor jongeren nou tot zo'n held heeft gemaakt.

Nee, dan "mijn" held: Robert Ettinger. Zo gedreven door de waarde van het leven dat hij in de zestiger jaren het cryonics-concept bedacht. Hoewel hij waarschijnlijk niet helemaal de eerste was, heeft hij in ieder geval in zijn boek "Prospect of Immortality" dit voor een groter publiek toegankelijk gemaakt. Zijn tweede boek, "Man into Superman" legde vooral uit wat je dan met dat veel langere leven zou kunnen doen. Nog niet al te lang geleden publiceerde hij zijn derde boek "Youniverse", dat vooral behandelt hoe je van het leven nú het meeste kunt maken.

Bij dit alles bleef Ettinger tot recent actief in de (online) cryonisten-gemeenschap; vrijwel dagelijks postte hij nog een intrigerende e-mail en was nooit te moe om een discussie met een jonger iemand over de haalbaarheid van cryonics (en naar zijn mening de onhaalbaarheid, of minstens onwaarschijnlijkheid van Mind Uploading) uiteen te zetten.

Er is meer dan Sex, Drugs & Rock 'n' Roll, maar daar hoor je de media niet over. Je kunt je toch beter aan Ettinger spiegelen dan aan anti-helden als Winehouse of Cobain. IMVHO :-)

Ruim twee jaar geleden, toen Ettinger 90 jaar werd, heb ik een stukje op deze website geschreven over wat Ettinger voor mij persoonlijk heeft betekend.

Giulio Prisco, voorzitter van de Spaanse Cryonisten vereniging, heeft een mooi stukje ter nagedachtenis aan Robert Ettinger op zijn weblog gepost.