Working on infinity - een documentaire over onsterfelijkheid.

Documentair fotograaf Daan Paans werkt momenteel aan een project over onsterfelijkheid. Wetenschappelijke en minder wetenschappelijke theorieën krijgen daarbij de aandacht en daarin - in het wetenschappelijke gedeelte - speelt cryonisme een rol. Omdat ook ik indertijd benaderd ben (maar het verzoek heb afgewezen) weet ik dat hij inmiddels circa een jaar bezig is en de tussenstand van het project werd geëxposeerd in projectruimte Liefhertje + de Grote Witte Reus.
Maarten Keulemans van de Volkskrant besprak de expositie op 8 maart onder de titel "De dood is ook maar een mening". Uiteraard wordt toch altijd geprobeerd cryonisten een beetje in de hoek te zetten - waarom niets geks over het Aumisme, of andere occulte groeperingen waar toch ook foto's van te zien zijn?. Nee, het ietwat zeikerige zinnetje "(...)want gebruik in cryonicskringen vooral niet het woord dood" moet toch weer even suggereren dat cryonisten bang zouden zijn voor de dood of de dood zouden willen ontkennen. Cryonisten hebben echter vooral een andere definitie, of noem het grens, van de dood: je bent pas dood als je connectome, d.i. alle informatie die je identiteit bepaalt, onomkeerbaar verloren is gegaan.
TED-lezing Sebastian Seung: I am my connectome.

Maar verder was het artikel in de Volkskrant zo rijk gelardeerd met foto's van de expositie dat je er eigenlijk niet meer naar toe hoefde.
Toch gedaan, met mede-cryonist Henry Sturman, die wél heeft meegewerkt. Voor de geprojecteerde foto van de Cryostats in het Cryonics Institute lieten Henry en ik ons fotograferen.

Ooit zitten we daar wellicht in. Niet dat ik daar naar uitkijk: zoals cryonisten graag zeggen: ingevroren worden is het op één na slechtste wat je kan overkomen. Doodgaan is echter het allerslechtste wat je kan overkomen, dus de hoop is gevestigd op een zich snel genoeg voortschrijdende wetenschap die ons leven verlengt. Daarom ontbrak ook een foto van gerontoloog Aubrey de Grey niet in de expositieruimte.
Het project "Working on Infinity" is nog "Work in Progress", net zoals overigens de Cryonics-beweging dat is - we kunnen inmiddels invriezen, we kunnen nog niet ontvriezen, dat laten we aan toekomstige generaties over.
Ik kijk uit naar de definitieve publicatie - van beide projecten :-)